Glas wordt in puien van moderne gebouwen steeds veelvuldiger toegepast. Trouwens, welke ondernemer heeft een winkelpand zonder minimaal één etalage? Glas is een breekbaar goed en de kans op schade is dan ook heel reëel: een steen door de ruit of een onoplettende klant die zijn fiets te hardhandig tegen de winkelruit parkeert. Aangezien de financiële gevolgen van ruitbreuk aardig in de papieren kunnen lopen, behoort een glasverzekering eigenlijk standaard thuis in het verzekeringspakket van een ondernemer. De verzekering dekt namelijk niet alleen de vervangingskosten van de ruit, maar bovendien de kosten van het – soms in de nachtelijke uren – treffen van noodvoorzieningen.
Huurovereenkomst
Veel ondernemers zijn geen eigenaar van het winkelpand, doch huren dit. Voor hen is het van belang de "kleine lettertjes" van de huurovereenkomst er nog eens op na te slaan. Vaak zal dan blijken dat de ondernemer voor eigen rekening gebroken glas dient te vervangen.
Heeft de ondernemer voor eigen rekening een glazen pui laten plaatsen of vervangen, dan spreekt het voor zich dat hij zelf voor de kosten opdraait.
Bijverzekeren
Let er wel op dat glas in windschermen en terreinafscheidingen, evenals eventuele beschilderingen en/of beletteringen op winkelruiten en deuren apart dient te worden opgegeven. Hetzelfde geldt voor hang- en sluitwerk in hardglazen deuren en overige voorzieningen die tijdelijk gedemonteerd moeten worden om een ruit te kunnen vervangen.
Ook bestaat veelal de mogelijkheid om glas in toonbankvitrines en overig inventarisglas mee te verzekeren.